Εκτύπωση Σελίδας
Increase font sizeReset font sizeDecrease font size
Αναλυτικά η είδηση
06.09.2017 12:16

Ισχυρό μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας από τη ΣΤΑ.ΣΥ

Η κοινωνική υπευθυνότητα αποτελεί για τη ΣΤΑ.ΣΥ ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της, καθώς μέσα από αυτή αποδεικνύει έμπρακτα ότι βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα σε περιόδους, όπως η σημερινή, που οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες δοκιμάζονται από τις οικονομικές συνθήκες, η προσφορά και η ανταπόδοση σε κοινωνικό επίπεδο οφείλουν να είναι ένας βασικός άξονας δράσης.   Με συνέπεια σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η ΣΤΑ.ΣΥ αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη βαθιά ευαισθησία της για τα παιδιά. Στο πλαίσιο λειτουργίας της κατασκήνωσης στις εγκαταστάσεις της στη Βαρυμπόμπη και σε συνεργασία με το δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, έθεσε υπό την αιγίδα της και φέτος το καλοκαίρι, τέσσερις προγραμματισμένες συναντήσεις στην κατασκήνωση της, «Χαρούμενο Χωριό». Σε αυτές, επισκέφτηκαν την κατασκήνωση περίπου 100 παιδιά προσφύγων με τη συνοδεία εθελοντών, αλληλέγγυων και κάποιων γονέων.


Δίωρη απόδραση για τα προσφυγόπουλα του City Plaza

Μοναδική ευκαιρία για πολύ παιχνίδι και αξέχαστες δράσεις είχαν και 30 προσφυγόπουλα του City Plaza, που πήγαν εκδρομή στο «Χαρούμενο Χωριό». Για περίπου δύο ώρες τα παιδιά απόλαυσαν ένα ξεχωριστό απόγευμα ξεγνοιασιάς, χαράς και περιπέτειας. Οι εγκαταστάσεις πλημμύρισαν με παιδικές φωνούλες και γέλια, οι μικροί πρόσφυγες άρχισαν κατευθείαν να παίζουν με τα υπόλοιπα παιδιά της κατασκήνωσης, χωρίς να γνωρίζονται και χωρίς καν να μιλούν την ίδια γλώσσα, αφού το παιδικό χαμόγελο δεν γνωρίζει σύνορα.

Ο Πάρης έδειξε ιδιαίτερη χαρά που γνώρισε τους καινούριους του φίλους: «Ήταν όλοι τόσο χαρούμενοι και παίξαμε υπέροχα. Βέβαια συνεννοούμασταν στα αγγλικά».

Τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες κοντά στη φύση αλλά και στον παιδότοπο της κατασκήνωσης. Η μέρα κύλησε τόσο ευχάριστα που στο τέλος της, οι μικροί ήρωες έφυγαν μεν χορτασμένοι από παιχνίδι, πλην όμως λυπημένοι γιατί η ώρα πέρασε τόσο σύντομα αλλά με την υπόσχεση ότι θα ξανάρθουν.

Οι δράσεις στο «Χαρούμενο Χωριό» δεν σταματούν εδώ, αφού μέσα από αυτές αναδεικνύεται η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη και η δημιουργικότητα. Κάθε χρόνο μετά την ολοκλήρωση των κατασκηνωτικών περιόδων οργανώνονται εξορμήσεις σε προορισμούς περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος (τα προηγούμενα χρόνια διέσχισαν το φαράγγι του Βίκου και έκαναν ανάβαση στον Όλυμπο), στις οποίες συμμετέχουν τα μεγαλύτερα παιδιά, άνω των 15, που προετοιμάζονται να προσφέρουν ως ομαδάρχες πλέον τα επόμενα καλοκαίρια.

Φέτος, η κατασκήνωση μας οργάνωσε από 21/8/2017 έως 1/9/2017, μία δωδεκαήμερη περίοδο δράσεων, η οποία περιελάμβανε δύο σκέλη. Κατά το πρώτο σκέλος, από 21 έως 26/8/2017, πραγματοποιήθηκε εκδρομή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στη Βόρεια Ελλάδα, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, με στάσεις σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Το δεύτερο σκέλος, από 27/8 έως 1/9/2017, πραγματοποιήθηκε στην κατασκήνωση στη Βαρυμπόμπη, όπου τα στελέχη με τους εν δυνάμει ομαδάρχες προετοίμασαν δράσεις, που παρουσιάστηκαν στην τελική μεγάλη εκδήλωση την 1/9/2017.


 

Εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς- Λευκίμης -Σουφλίου

Με σκοπό την προώθηση της προστασίας της φύσης, την οικοτουριστική ανάδειξη, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις οικολογικές αξίες, σχεδιάστηκε από την κατασκήνωση της ΣΤΑ.ΣΥ, πενθήμερη εξόρμηση στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, οι νέοι κατασκηνωτές έμαθαν περισσότερα πράγματα για το υπέροχο οικοσύστημα του Δάσους Δαδιάς, ενημερώθηκαν για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή και πήραν πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο, αλλά και για άλλα ενδιαφέροντα μέρη σε όλο το Νομό Έβρου.

«Εστιάζω στον ρόλο των αρπακτικών, τα οποία όλοι συνδέουμε με αρνητικούς συνειρμούς, ωστόσο είναι τόσο απαραίτητα για την ισορροπία της φύσης: καθαρίζουν το δάσος από τα κουφάρια», τονίζει ο Χάρης.

Ξενάγηση στο Μουσείο Μετάξης

Ωφέλιμη εμπειρία αποτέλεσε για τους νεαρούς και η ξενάγηση στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί. Οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν αναπαραστάσεις όλων των σταδίων επεξεργασίας του μεταξιού και να γνωρίσουν το αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής που ανέδειξε το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας.

«Μακάρι να βρεθούν άνθρωποι με μεράκι να καταπιαστούν εκ νέου με το μετάξι», σχολιάζει ο 20χρονος φοιτητής Στέφανος Κουφάκης, που κατάγεται από τη Θράκη.

«Η φυσιολατρική περιήγηση μας έδωσε την ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας, να καλλιεργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και να αναστοχαστούμε», επισημαίνει ο αρχηγός της κατασκήνωσης, κ. Ηλίας Πίτσικας.

Γιατί, για τη ΣΤΑ.ΣΥ, η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι απόφαση μια στιγμής, δεν είναι χόμπι ή μια ασχολία με στόχο να καλύψει κάποιες ελεύθερες ώρες. Είναι στάση ζωής που πηγάζει από τη βασική ανάγκη κάθε ανθρώπου για αλληλεγγύη και προσφορά.

 

Δημοσιεύματα για τις δράσεις της κατασκήνωσης της ΣΤΑ.ΣΥ:

 


youtube link