Η Σταθερές Συγκοινωνίες Μον. Α.Ε. υποδέχεται στο Μετρό του Συντάγματος, την καρδιά των μέσων σταθερής τροχιάς, το Εθνικό Θέατρο και μια συνεργασία 20 χρόνων επανεκκινεί με την έκθεση κοστουμιών «Έργα Χειρός – 53 μοναδικά κοστούμια στο φως», που άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το βράδυ του Σαββάτου 9 Οκτωβρίου 2021.
Τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς επανασυστήνουν τον πολιτισμό στους επιβάτες τους, «μεταφέροντας» τις δράσεις πολιτισμού σε δημόσιο χώρο. Σε μια λιτή, αλλά ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στο «μεταμορφωμένο» για τις ανάγκες της εκδήλωσης Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα».
Μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση και να ταξιδέψει στον χρόνο μέσα από θεατρικά κοστούμια του ιστορικού βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου, τα οποία σχεδιάστηκαν από σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως οι Αντώνης Φωκάς, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βακαλό, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Βασίλης Βασιλειάδης, Γιώργος Ανεμογιάννης, Λίζα Ζαΐμη, Βασίλης Φωτόπουλος. Πρόκειται για ίχνη του θεατρικού μας παρελθόντος, σε μία έκθεση που τιμά αυτούς τους ανθρώπους για την προσφορά τους και δίνει στους επισκέπτες τη σπάνια ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά.
Στη ανάγκη εξωστρέφειας των φορέων πολιτισμού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. «Η παρουσία της τέχνης στο δημόσιο χώρο, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι σημαντική και αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής μας, το να μην επαναπαύει τους φορείς μας να πηγαίνει το κοινό σε αυτούς, αλλά να βρίσκουμε πάντα τρόπους να πηγαίνουμε εμείς στο κοινό. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ΣΤΑ.ΣΥ., γιατί ποιό καλύτερο σημείο από το Σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, για να δείξουμε έστω ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας του Εθνικού Θεάτρου», επεσήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνέχισε: «Χαίρομαι επίσης, γιατί αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα σύμπραξης μεταξύ της ΣΤΑ.ΣΥ. και του Εθνικού Θεάτρου, μια συνεργασία που κρατάει χρόνια και η οποία μπορεί να εμπλουτίζεται με πολλούς τρόπους διαρκώς, όπως και με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, έναν άλλο φορέα μας, που έχει δείξει επιθυμία εν μέσω πανδημίας, να αποτελέσει φορέα εξωστρέφειας του πολιτισμού».
Αναφερόμενος στη γέννηση της ιδέας της έκθεσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ. Μον. Α.Ε. Νικόλαος Χαιρέτας υπογράμμισε: «Στη συνάντηση με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού, στο πλαίσιο της εικοσαετούς συνεργασίας μας, η κα Έρι Κύργια προσήλθε με μια ομολογουμένως εξαιρετική ιδέα: να παρουσιάσουμε εμβληματικά, ιστορικά θεατρικά κοστούμια, εδώ, στο κομβικό Μετρό του Συντάγματος. Να φέρουμε κάτι από τη μαγεία, την τέχνη του θεάτρου κοντά στο κοινό. Η υλοποίηση της ιδέας αυτής, στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, οφείλεται στους ανθρώπους του Εθνικού Θεάτρου και της ΣΤΑ.ΣΥ., προσδίδοντας περιεχόμενο στο σλόγκαν, που συνοψίζει την ιδεολογία μας: ΑΦΕΤΗΡΙΑ – ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ –ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» και κατέληξε: «Η ΣΤΑ.ΣΥ. έχει συνεργασίες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την αξία, την τεράστια εκπαιδευτική σημασία, αλλά και την ανάταση που προσφέρει η τέχνη».
Ο Πρόεδρος της ΣΤΑ.ΣΥ. Χάρης Δαμάσκος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε: «Το μετρό, η καρδιά της Αθήνας, η καρδιά της χώρας μας επιβάλλεται να είναι φορέας πολιτισμού. Η εμβληματική για εμάς αίθουσα εκδηλώσεων του Συντάγματος επιβάλλεται να αποπνέει και να αναπαράγει πολιτισμό. Η προαγωγή του πολιτισμού είναι το αντίδοτο στις μεγάλες κρίσεις, οικονομικές, ηθικές, κοινωνικές, που βιώνουμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Αποκτούμε αντισώματα σε οτιδήποτε νοσηρό και τοξικό. Ο πολιτισμός είναι η πηγή του ευ ζην». Συνεχίζοντας επεσήμανε, ότι «μέσα από αυτή την έκθεση των κοστουμιών ζωντανεύει όλη η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, οι μεγάλοι ηθοποιοί, οι σπουδαίοι συντελεστές, οι μεγάλες πρεμιέρες, η σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, συνδυασμένη με τις μεγάλες παραστάσεις που σημάδεψαν τη ζωή της Αθήνας». Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και ειδικότερα τα στελέχη της ΣΤΑ.ΣΥ., που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα αυτή η σπουδαία έκθεση.